Groene Propolis uit Brazilië

Braziliaanse groene Propolis wordt verzameld door honingbijen van een harsachtige substantie die wordt afgescheiden door de struik: Baccharis dracunculifolia, een soort veldrozemarijn van de Asteraceae-familie die voornamelijk groeit in het zuiden van Brazilië in de staat Paraná.
In 1836 beschreef de Zwitserse botanicus Augustin Pyramus de Candolle als eerste deze struik in zijn grote botanische encyclopedie.

De natuurlijke habitat van de struik is het stroomgebied van de Paraña-rivier (dat meer dan 4.000 km lang is), een stroomgebied dat ongeveer 2 miljoen km2 beslaat in het zuidoosten van Brazilië. Brazilianen gaven de struik de bijnaam "Alecrim-docampo" oftewel Rozemarijn van de velden.

Het is een meerjarige struik die groeit tot 1 meter hoogte en dichte formaties vormt over uitgestrekte gebieden buiten gecultiveerde velden. De platte, gevleugelde, vlezige stengels dragen afwisselende, lancetvormige, glanzende, groene en groenblijvende bladeren. De bloei vindt plaats na het regenseizoen. De bloemen bestaan uit meerdere bloemblaadjes geel van kleur.

Vruchtvorming produceert Baccharis dracunculifolia in grote hoeveelheden, uitgerust met witte zaden, die zich verspreiden door de wind.

Artepilline C:
Baccharis dracunculifolia scheidt in hoeveelheid een exsudaat af met harsachtige consistentie dat uit de knoppen komt en de bovenkant van de stengels bedekt, daarom is de plant zo glanzend van uiterlijk.

Deze harsachtige substantie onderscheidt zich van alle andere plantsoorten in de wereld door zijn grote rijkdom aan een specifiek molecuul, namelijk Artepilline C.
Artepilline C. (molecuulformule: 3,5-dienyl-4-hydroxycinnamic) maakt deel uit van een groep fenolzuren, hydroxycinnaminezuren, waartoe ook speumarinezuur, ferulazuur, sinapic zuur, cafeïnezuur, chlorogeenzuur en rozemarijnzuur behoren.

Het is de concentratie van Artepilline C. in deze intens groene Braziliaans Propolis die zijn specifieke eigenschappen vormt, die tegelijkertijd bacteriedodend, virucide- en fungicide werende invloed uitoefent, genezend, ontstekingsremmend, antioxidant, krampstillend en antitumorale werking geeft.

Naast zijn uitzonderlijke rijkdom aan Artepilline C, bevat Braziliaanse groene Propolis ook een groot aantal andere bioactieve moleculen:

  • Flavonoïden: Galangine, Quercetine, Chrysin, Rutine, Luteoline, Hispiduline, Cirsimarine, Eupatrine, Pinocembrine, Kaempferin.
  • Fenolzuren (hydroxycinnamics): Ferulic, Cribula, Sinapic, Coffee Chlorogenic, Rosmarinic
  • Monoterpenen, sesquiterpenes, triterpenes: Pinene, Slib, Elemène, Copaène, Bourbonène, Gurjunène, Karyophyllene, Ylangona, Cadinène, Germacrene, Murolène, Terpinéol, Myrtenol, Nerolidol. Cadinol, Viridiflorol.

Klinische studies die de werking van Braziliaanse groene Propolis beschrijven:

1. Interactie tussen API's mellifera L. en Baccharis Dracunculifolia DC die de productie van groene propolis bevordert in Minas Gerais. Braz J Biol. 2011 augustus; 71 (3): 727-34.
E. M. Bastos, R. A. Santana, A. G. Calaça-Costa, P. S. Thiago.
Ezequiel Dias Foundation, Belo Horizonte, Brazilië.

Conclusie van deze studie:
“Braziliaanse groene Propolis wordt geproduceerd uit de verzameling harsachtige substantie die wordt gevonden in de knoppen van de Baccharis Dracunculifolia.
Het doel van deze studie was om de biologische parameters te beoordelen die verband houden met de interactie tussen honingbijen en deze plant.
We hebben wekelijkse observaties gedaan met betrekking tot de overvloed aan bijen die de knoppen bezoeken en de verzameling van de hars.
Statistische analyses hebben aangetoond dat deze verzameling wordt verhoogd wanneer deze struiken onderworpen zijn aan parasieten aanvallen (fytofageuze insecten): de struiken produceren vervolgens in een grotere hoeveelheid aromatische metabolieten.
Deze exsudaten bedoelt voor de verdediging van bomen tegen insecten, trekken honingbijen aan die de overvloed aan geproduceerde hars oogsten en hiervan vervolgens groene Propolis produceren”.

2. Artepilline C en fenolische verbinding die verantwoordelijk is voor antimicrobiële en antioxiderende activiteit van groene Propolis en Baccharis Dracunculifolia.
Microbiol. 2017 april; 122 (4): 911-920.
R. S. Veiga, S. de Mendonça, P. B. Mendes, N. Paulino, M. J. Mimica, A. A. Lagareiro Clean, I. S. Lira, B. G. López, V. Negrão, M. C. Marcucci.
Faculteit Wetenschappen aan de Universiteit van São Paulo, Brazilië.

Conclusie van deze studie:
"Gemeten werd de antimicrobiële en antioxiderende activiteit van extracten van Braziliaanse groene Propolis geproduceerd van de struiken uit de Asteraceae -familie: namelijk Baccharis Dracunculifolia. De studie werd uitgevoerd op isolaten van Staphylococcus aureus die gevoelig zijn voor methicilline (MSS) en Staphylococcus aureus die resistent zijn tegen methicilline (MRSA).
De hoeveelheid Artpilline C. (specifieke component van deze Braziliaanse groene Propolis) en fenolische verbindingen, variabele afhankelijk van de extracten, is dankzij geëvalueerd analyse door hoge prestaties vloeistofchromatografie.
Betere antimicrobiële en antioxiderende activiteiten zijn waargenomen uit extracten met een hogere concentratie in Artpilline C. in synergie met de fenolverbindingen ook aanwezig.
Braziliaanse groene Propolis kan een belangrijk therapeutisch hulpmiddel zijn voor de behandeling van infecties veroorzaakt door deze Staphylococcus aureus -bacteriën”.

3. Anti-poliovirusactiviteit van Baccharis Dracunculifolia en groene Propolis.
J. Application Microbiol. 2009 nov; 107 (5): 1669-80
M. C. Búfalo, A. S. Figueiredo, J. P. B. de Sousa, J. M. G. Candeias, J. K. Bastos, J. M. S. Forcin.
Afdeling Microbiologie en Immunologie van het Botucatu, Brazilië Institute of Sciences.

Conclusie van deze studie:
“Baccharis Dracunculifolia is de belangrijkste botanische bron van de groene Propolis in Brazilië en het potentieel ervan voor de ontwikkeling van nieuwe fytotherapeutische geneesmiddelen is onderzocht.
Propolis wordt vaak gebruikt voor zijn antimicrobiële en immunomodulerende maar ook antivirale activiteiten, vooral met betrekking tot het poliovirus. Het is de concentratie van deze flavonoïden in de Propolis van de Baccharis Dracunculifolia die werkt tegen de replicatie van het poliovirus.
Drie verschillende protocollen werden gebruikt (voorbewerking, gelijktijdig en nabewerking) om te controleren welke virusreplicatiestap de variabelen kunnen verstoren. Deze Propolis kan de virale input in de cellen gedeeltelijk blokkeren en de replicatiestadia van de virale cyclus in de cellen beïnvloeden”.


4. Vergelijkende evaluatie van in-vitro-effecten van Braziliaanse groene Propolis en Baccharis Dracunculifolia-extracten op cariogene factoren van Streptococcus-mutans.
Biol Pharm Bull. 2004 nov; 27 (11): 1834-9.
D. Pimenta da Silva Leitão, Ademar Alves Da Silva Filho, A. C. Morseli Polizello, J. Kenupp Bastos, A. C. Cropanese Spadaro.
Faculteit van Apothekie, Universiteit van São Paulo, Brazilië.

Conclusie van deze studie:
"Propolis is een natuurproduct dat tandbederf kan voorkomen. Baccharis dracunculifolia DC (Asteraceae) is de belangrijkste botanische oorsprong voor de productie van Braziliaanse groene Propolis door honingbijen.
Met name de Streptococcus mutans die het proces van tandbederf veroorzaakt wordt geremd door twee belangrijke factoren: de synthese van organische zuren die het tandglazuur demineraliseren en de synthese van glucanen die ingrijpen in de hechting van bacteriën aan het tandoppervlak.
We hebben een vergelijkende beoordeling gemaakt van de effecten van groene Propolis-extracten en Baccharis dracunculifolia op de glucaansynthese en het acidogene potentieel van Streptococcus mutans. De remmende effecten van de extracten werden geëvalueerd door potentiometrische pH-meting van bacteriële suspensies behandeld met concentraties van beide extracten. Beide extracten produceerden bacteriostatische effecten op Streptococcus mutans-culturen. Dit suggereert dat ze een potentiële bron van geneesmiddelen kunnen zijn die in de tandheelkunde worden gebruikt.

5. Baccharis dracunculifolia, de belangrijkste bron van groene Propolis, vertoont krachtige antioxiderende activiteit en voorkomt oxidatieve mitochondriale schade.
Food Chem Toxicol. 2012 Mar;50(3-4):1091-7.
N. S. S. Guimarães, J. C. Mello, J. S. Paiva, P. C. P. Bueno, A. A. Berretta, R. J. Torquato, I. L. Nantes, T.  Rodrigues.
Interdisciplinair centrum voor biochemisch onderzoek, Universiteit van Mogi das Cruzes, Brazilië.

Conclusie van het onderzoek:
"Baccharis dracunculifolia DC (Asteraceae) is de belangrijkste botanische bron die door bijen wordt gebruikt om Braziliaanse groene Propolis te produceren waarvan de hepatoprotectieve eigenschappen al zijn beschreven.
In dit werk onderzochten we beschermende effecten tegen oxidatieve stress in geïsoleerde mitochondriën van de lever. Polyfenolen en flavonoïden, stoffen met een erkende antioxiderende werking, zijn gekwantificeerd. Dit toonde krachtige antioxiderende activiteit die levermitochondriën beschermt tegen oxidatieve schade die bijdraagt aan de hepatoprotectieve werking”.

Onze service:

* Verzendkosten:
- Nederland € 4,95
- België € 10,95
Zonder (extra) transactie kosten bij betaling

* Gratis verzending:
- vanaf € 50,00 in Nederland
- vanaf € 70,00 naar België

Vragen?

Heb je een vraag of wil je advies, contacteer ons even......
📞: 06-48482478
📧: info@honing-en-zo.com

WEBWINKELKEURWIDGET

© 2016 - 2023 Honing-en-zo.com | sitemap | rss