Honing en wondgenezing

< startpagina < terug naar Kennisbank  < terug naar Gezondheidsvoordelen

"Honing en wondgenezing, uit: “Honing en zijn voedingswaarden voor de gezondheid”

- Geschreven door Rena Goldman - Bijgewerkt op 15 november 2019,
Medisch beoordeeld door Katherine Marengo LDN, RD
- Geschreven door Liv Combe - Bijgewerkt op 24 januari 2017,
Medisch beoordeeld door Jeanne Morrison, Ph.D., MSN 
Geschreven door: Kris Gunnars, BSC op 5 september 2018

Waarin honing in uitblinkt is het gehalte aan bioactieve plantenstoffen en antioxidanten. Donkere honing soorten hebben de neiging om zelfs hoger te zijn in deze verbindingen dan lichtere soorten. Honing is een goede bron van antioxidanten, ongepasteuriseerde honing bevat een scala aan plantaardige chemicaliën die als antioxidanten werken. Sommige soorten honing bevatten evenveel antioxidanten als fruit en groenten. Antioxidanten helpen uw lichaam te beschermen tegen cel beschadiging door vrije radicalen. Deze omvatten organische zuren en fenolische verbindingen zoals flavonoïden. Wetenschappers geloven dat de combinatie van deze verbindingen honing zijn antioxiderende kracht geeft.
Ook heeft honing antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Onderzoek heeft aangetoond dat honing ongewenste bacteriën en schimmels kan doden. Het bevat van nature waterstofperoxide, een antisepticum. De effectiviteit ervan als antibacterieel of antischimmelmiddel varieert afhankelijk van de honing, maar het is duidelijk meer dan een remedie voor dit soort infecties. Het geneest (brand)wonden: Mānuka-honing wordt in medische omgevingen gebruikt om wonden te behandelen, omdat is gebleken dat het een effectieve kiemdoder is en ook helpt bij weefselregeneratie. Studies tonen aan dat Mānuka-honing de genezingstijd kan versnellen en infecties kan verminderen. Mānuka-honing wordt als bijzonder effectief beschouwd voor de behandeling van brandwonden (weefsel regeneratie). Houd er rekening mee dat de honing die in ziekenhuizen wordt gebruikt, van medische kwaliteit is, wat betekent dat deze is geïnspecteerd en steriel is. Behandel geen wonden met honing gekocht uit de supermarkt!

Volgens de Mayo Clinic wordt honing al duizenden jaren gebruikt als zalf om brandwonden te genezen, infecties te voorkomen, kan steriliseren en genezing kan bevorderen, pijn, geur en wondgrootte kan verminderen. Het kan ook antibioticaresistente bacteriën, langdurige zweren en (brand)wonden behandelen na een operatie. In deze studie (1) vergeleken honing met een zilversulfadiazeen verband voor brandwonden en ontdekte dat honing de wonden in kortere tijd steriel maakt, de genezing bevordert en niet zoveel littekens achterlaat als de zilversulfadiazeen behandeling.

Topische honingbehandeling wordt al sinds het oude Egypte gebruikt om wonden en brandwonden te genezen en is nog steeds gebruikelijk. Een overzicht van 26 onderzoeken naar honing en wondverzorging vond dat honing het meest effectief was bij het genezen van brandwonden van gedeeltelijke dikte en wonden die na een operatie zijn geïnfecteerd (2). 

Onderzoekers geloven dat de genezende kracht van honing voortkomt uit de antibacteriële en ontstekingsremmende effecten en het vermogen om het omliggende weefsel te voeden (3). Bovendien kan het helpen bij de behandeling van andere huidaandoeningen, waaronder psoriasis en herpesletsels (4), (5). 
Honing is ook een rijke bron aan fytonutriënten, dat zijn verbindingen die in planten worden aangetroffen en die de plant helpen beschermen tegen schade. Sommige houden bijvoorbeeld insecten weg of beschermen de plant tegen ultraviolette straling. De fytonutriënten in honing zijn verantwoordelijk voor zijn antioxiderende eigenschappen, evenals zijn antibacteriële en schimmelwerende werking. Er wordt ook gedacht dat ze de reden zijn waarom honing immuun versterkende en kanker bestrijdende voordelen heeft getoond. Door een zware bewerking, zoals verhitting, worden deze waardevolle voedingsstoffen vernietigd. Deze honingen vindt men in de supermarkten.

1. zilversulfadiazeen.
2. geïnfecteerde wonden.
3. weefsel voeden.
4. 5. psoriasis en herpesletsels.

Onze service:

* Verzendkosten:
- Nederland € 4,95
- België & Duitsland € 10,95
Zonder (extra) transactie kosten bij betaling

* Gratis verzending:
- vanaf € 50,00 in Nederland
- vanaf € 70,00 naar België & Duitsland

* Gratis bezorgt vanaf € 15,=
in Sliedrecht en Papendrecht

Vragen?

Heb je een vraag of wil je advies, contacteer ons even......
📞: 06-48482478
📧: info@honing-en-zo.com

WEBWINKELKEURWIDGET

© 2016 - 2023 Honing-en-zo.com | sitemap | rss