Korte uitleg Mead Madness Cup

< startpagina > < terug naar Weetjes > < terug naar Wie zijn onze product fabrikanten >

De Mead Madness Cup is een wereldkampioenschap voor mede brouwers en wordt sinds 2018 georganiseerd. De brouwers zijn afkomstig uit de hele wereld. In 2020 vond op 23-25 oktober het kampioenschap in Polen plaats.

De organisator is Kings of Mead. De wedstrijd werd georganiseerd in samenwerking met EMMA (European Mead Makers Associaton, een non-profitorganisatie), MPJ (Mead Judging Program), Pasieka, e.a. De voorzitter van de jury was toen Marcin Jaros.
Het is een wereldkampioenschap voor thuisgemaakte mede (Home) en professioneel gemaakte mede (Pro). In de Pro competitie zijn commerciële mede’s en andere alcoholische dranken ingedeeld die van honing zijn gemaakt, zoals likeuren, wodka’s en dranken die in honingvaten zijn gerijpt.
De vier hoofdcategorieën, welke elk bestaan uit weer onder-categorieën, zijn:

 • De traditionele mede zonder toevoegingen:
  Droog,
  Halfzoet/ halfdroog en
  Zoet
 • Fruit mede:
  Stengelvruchten (zoals bessen),
  Steenfruit,
  Overig fruit,
 • Kruiden en pittige mede:
  Fruitig en kruidig,
  Kruiden, gekruid en plantaardig,
 • Andere soorten mede:
  Braggot en honingbieren,
  Experimentele en andere honingdranken,
  Sessiehoning, een mede met een lager alcoholgehalte dan reguliere mede en is gecarboniseerd (is koolzuur aan toegevoegd). Honingdranken met een alcoholpercentage van < 7,5% en tenslotte andere alcoholische dranken die honing bevatten (deze laatste alleen voor de PRO-wedstrijd).

Er bestaan in de Home-klasse 11 categorieën en in de Pro-klasse 12 categorieën waarop mede ingeschreven kan worden. Elke brouwer mag per categorie 3 soorten mede insturen.
De mede wordt beoordeeld door gecertificeerde MPJ en BJCP (Beer Judge Certification Program) juryleden, ervaren mede experts en wijn- en bierindustrie experts. Elk van de categorie winnende mede zal aan een extra smaaktest worden onderworpen waarna één mede een MMC Home 2020 Grand Champion titel voor thuis gebrouwen mede zal ontvangen en één mede een MMC Pro 2020 Grand Champion titel zal ontvangen.

© 2016 - 2022 Honing-en-zo.com | sitemap | rss