Voedingswaarde van Koninginnegelei (Royal Jelly)

< startpagina < terug naar Kennisbank < terug naar Gezondheidsvoordelen

De belangrijkste bestanddelen (met gemiddelde waarden) van koninginnengelei zijn:

* 60 - 70% water,
* 9 - 18% eiwitten,
* Aminozuren,
* 11 - 25% Suiker (3-13% Fructose, 4-8% Glucose, 0,5-2,0% Sacharose),
* 2 - 8% vetten,
* 1 - 6% 10-hydroxydecanoïnezuur (10-HDA; een verzadigd vetzuur),
* Vit B1 (Thiamine),
* Vit B2 (Riboflavine),
* Vit B3 (Pantotheenzuur),
* Vit B6 (Pyridoxine),
* Vit B7 (Inositol),
* Vit B8 (Biotine),
* Vit B9 (Foliumzuur),
* Vit B12 (Cobalamine),
* Vit PP (Niacine/Nicotinamide),
* Vit C, 
* Gammaglobuline (eiwitten die functioneren als antistoffen tegen bacteriën en virussen),
* Mineralen en sporenelementen (0,8-3,0% as), 
* Onbekende stoffen: 2,84%
* De pH-waarde van koninginnengelei: 3,4 - 4,5

Royal Jelly (koninginnegelei) is een melkachtig extract dat wordt afgescheiden door de speekselklieren (voedersapklieren) van de jonge werkbijen. Alleen de koningin krijgt haar leven lang koninginnegelei; de andere bijen slechts tot ze volwassen zijn. Koninginnegelei bevordert de groei en ontwikkeling van een koninginlarve zodanig, dat zij tweemaal zo groot en veel ouder wordt dan een “gewone” honingbij. Doordat een koningin opgroeit met alleen koninginnegelei als voedingsbron wordt zij 5-7 jaar ten opzichte van de “gewone” honingbij die in de zomer maar 6-8 weken leeft.
Koninginnegelei ingrediënten zijn o.a. Vit B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12, koper welke noodzakelijk zijn voor onze energiehuishouding en bijdragen aan het verminderen van vermoeidheidsklachten, immuunsysteem versterkend, zenuwstelsel ondersteunend, 10-HDA en PP (specifieke vetzuren), fosfor en zink, eiwitten en koolhydraten. Het werkt antimicrobieel/antibacterieel, bloeddruk regulerend, verhoging van de cel vitaliteit en celdeling en nog voor meer lichamelijk en geestelijke klachten. Koninginnegelei is lichtgeel van kleur en heeft een uitgesproken zurige smaak.
De eigenschappen van koninginnengelei komen voort uit haar samenstelling die erg rijk is aan voedingsstoffen. Het bevat aminozuren, vitamines zoals vitamine B of PP, mineralen en sporenelementen zoals calcium, fosfor of mangaan. Het bestaat voornamelijk uit water, proteïne, suikers en lipiden. Het werkt antibiotisch, antiviraal, antibacterieel, antifungaal (tegen schimmels werkend), stimuleert het immuunsysteem en de stofwisseling, ondersteunt het centraal zenuwstelsel, werkt geestelijke en lichamelijke ondersteunend en voor behoud van gezonde botten en tanden.
Koninginnengelei wordt ook gebruikt in cosmetische producten. Het is rijk aan antioxidanten en helpt bij het bestrijden van de vorming van vrije radicalen die verantwoordelijk zijn voor veroudering van de huid.

Gebruiksaanwijzing: laat 's ochtends op een nuchtere maag een theelepeltje per dag koninginnengelei onder de tong smelten. Even een half uur daarna niets eten, noch drinken, zodat de koninginnengelei goed opgenomen wordt in het lichaam. 

Het fenomeen van kristallisatie van koninginnengelei is een natuurlijk proces, het verandert de kwaliteit van het product op geen enkele manier. Ingevroren bewaren mits bij aanbreken, dan de gelei in de koelkast bewaren tussen +2°C en +5 °C en is gekoeld dan nog een half jaar houdbaar. Niet aanbevolen voor mensen die allergisch zijn voor bijenproducten. Bij mensen die aanleg voor astma wordt het gebruik van koninginnegelei afgeraden.

Koninginnengelei is een zeer gevoelig product en wordt daarom vaak gevriesdroogd, als drinkampullen of vermengt met honing en pollen aangeboden. Uitwendig wordt koninginnengelei ook wel toegevoegd aan haarverzorgingsproducten, zalven en crèmes. Koninginnengelei wordt al enkele eeuwen gebruikt, vooral in de Chinese geneeskunde, waar het positieve deugden wordt toegeschreven aan verschillende aandoeningen en om te helpen bij het bestrijden van vermoeidheid, zowel fysiek als mentaal. Koninginnengelei heeft een vloeibare textuur en een melkachtig uiterlijk. Net als honing heeft koninginnengelei een meer pittige en minder zoete smaak. Als je een koninginnengelei-kuur wilt doen, kun je deze in verschillende vormen vinden: puur of gevriesdroogd, in capsules of in ampullen.

© 2016 - 2022 Honing-en-zo.com | sitemap | rss